Ahdar Çorbası - "Yok mu bir tabak daha?" 1. Hafta


Yasemin Sümengen'in davetiyle katıldığım Maggi " Yok mu bir tabak daha? " yarışması 32 blog yazarının katılımıyla geçen hafta cuma günü başladı. 4  hafta sürecek olan yarışmada her hafta Maggi tarafından belirlenen temada yemekler yapılacak. 
1. haftanın konusu Türk mutfağının vazgeçilmezi çorba. Hazırladığım çorbanın tarifi ve isimi tamamen bana aittir. Çorbamın ismi olan "Ahdar" kelimesinin anlamı Osmanlıcada yeşil, yemyeşil demektir.


AHDAR ÇORBASI
 
4 Kişilik
Hazırlama süresi : 25 dk.
Pişirme süresi : 30 dk.

 
Malzemeler
  • 250 gr. taze bakla
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet orta boy taze patates
  • 350 ml. (~ 1,5 su bardağı) tavuk suyu
  • 900 ml. (~3,5 su bardağı) sıcak su
  • 8 sap dereotu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 adet limon
  • Tuz, Beyaz biber
Yapılışı
  1. Baklanın iki ucu koparılıp kenarındaki kılçıkları bıçakla alın ve yıkayın.  Temizlenen baklaları enine 3-4 parçaya kesin. Baklaların yeşil rengini koruması için yarım limon suyu sıkılmış su dolu bir kaba  beklemeye alın.
  2. Diğer tarafta patatesi küp küp ve soğanı  da yemeklik doğrayın. Tencereye iki yemek kaşığı sıvı yağı ve soğanı koyup orta ateşte birkaç dakika kavurun.
  3. Kavrulan soğanların üzerine limonlu sudan süzerek alınan baklaları da ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
  4. Tencereye tavuk suyunu ve sıcak suyu ekleyin.  Ardından  küp küp doğranmış patatesi ilave edip baklalar ve patates pişinceye kadar (yaklaşık 20 dk.) pişirin.
  5. Pişen baklalara ayıklanmış dereotunu ekleyip 1-2 dk. daha kaynatın.
  6. Tencereyi ocaktan alın ve el blendrı ile iyice ezin.  Sonra tel süzgeçten geçirin. Böylece tortusuz bir çorba elde edeceksiniz.
  7. Ayrı bir kaba çorbadan iki kepçe koyun ve üzerine 3 yemek kaşığı unu da ekleyip tel bir çırpıcı ile iyice çırpın.
  8. Tencereyi tekrardan ocağa alın. Unlu karışımı, tuzu ve taze çekilmiş beyazbiberi de ekleyip 5 dk. kaynatıp ocağın altını kapatın.
  9. Kaseye konulan çorbanın üzerine bir tatlı kaşığı krema döküp kızarmış ekmek ile birlikte servis edin.
* Tarifteki ölçülerde 250 ml.’ lik su bardağı baz alınmıştır.

3 yorum: