Limonlu Sorbe (Lemon Sorbet)


Sorbe (Sorbet)
 

" Sorbe, meyve suyu ve ya meyve püresinin dondurulmasıyla yapılan bir tatlıdır. İçine şarap ve ya likörde konulabilir. Osmanlı mutfağındaki şerbetin dondurulmuş halide diyebiliriz.

Her ne kadar  ilk dondurulmuş tatlı çeşitleri Çin kaynaklı olsa da tüccarlar bu tatlıları İran'a, İtalya'ya ve Arabistan'a götürmüşlerdir. Ama orjinal sorbe tarifi Roma çıkışlıdır. "



Malzemeler
  • 250 ml. taze limon suyu
  • 100 ml. su
  • 100 gr. şeker
  • 1 adet nane yaprağı (opsiyonel)
 * Şeker miktarını limonun ekşiliğine göre arttırıp azaltabilirsiniz.
    Yapılışı
    1. Suyu ve limon suyunun yarısını bir sos tenceresine koyun. Şekeri de ilave edip kısık ateşte şeker iyice eriyene kadar orta ateşte pişirin. Şeker eriyince bir adet nane yaprağını da ekleyip 7-8 dakika daha kaynatın.
    2. Ocaktan alıp kalan limon suyunu da ekleyip oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakın.
    3. Soğuyan sorbeyi buzluğa kaldırın ve ara sıra karıştırarak bir gece bekletin.
    4. İster limon kabuğunun içinde ister bir kasede nane yaprağı ve rendelenmiş limon kabukları ile servis edin.
    Afiyet olsun.

    7 yorum: