Keşkül-ü Fukara



"Fukara Farsça "Keşkül" (çanak) kelimesi ile, Arapça "Fakir" (Fukara-yoksul) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelip "Yoksul Çanağı" anlamına gelmektedir.

Keşkül, gurur ve kibirlerini yenmek için dilenmeye mecbur edilen dervişlerin, kendilerine verilen her çeşit kuru yiyeceği koydukları kabın adıdır. Kaba maddesi ve temin edildiği yerden dolayı Osmanlılar Narcil-i Bahrî, Fransızlar Coco de mer, İngilizler ise Sea coconut demişlerdir. Hepsinin manası da, Deniz Hindistan Cevizi manasına gelmektedir, Bu kabın maddesi, uzak Hint Adalarında yetişen bir cins hindistan cevizi kabuğudur.

Kabın şekline sadık kalınarak gümüşden, bakırdan, sarıdan ve ahşaptan yapılanları olduğu gibi, gümüş ve altın çakmalıları da vardır. Tarikat ehillerince maddi ve sanat değeri çok yüksek olan bu kaplarla dilenmek, ihtiyaca yönelik olmayıp, tarikat felsefesine yönelikti. Mevlevi Tarikatında, el açmak (dilenmek) yasaklandığından, Mevlevi Dervişleri sunulan niyazı (Nezîr-Hediye), Hak'tan bilerek teberrüken (mübarek görerek) kabul ederlerdi. Yolculuk sırasında aldıkları bu niyazları gittikleri yere yardım olarak götürürlerdi. "
Keşküllerde toplanan bu paralar da imâretlere verilir, fakir halka aş olarak dağıtılırmış. Yapılan tatlının bu kaplarda dağıtılması, adının bu şekilde anılmasına neden olmuştur."

* Kaynak : www.evvelzamanyemek.blogspot.com ve www.daruzziyafe.com.tr

Gelelim tarife... 



Malzemeler
  • 4 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 çay bardağı toz badem
  • 1 kahve fincanı pirinç unu 
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1 kahve fincanı su
  • 1 tutam tuz
    Süslemek için 
  • Hindistancevizi, antepfıstığı

Yapılışı
  1. Toz bademi üzerine toz şekerin 1/3'ünü serperek havanda döverek macun kıvamına getirin.
  2. Sütü ve kalan şekeri bir tencereye koyup kaynatın.
  3. Macun kıvamındaki toz bademin yarısından çoğunu kaynamakta olan süt ve şekere ilave edin.
  4. Pirinç unu, nişastayı bir fincan su ile ezip, süte ekleyip devamlı karıştırın. Bu aşamada bir fiske tuz da ekleyin.
  5. Tahta bir kaşıkla süt koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edin ve kalan macun kıvamındaki toz bademi ilâve edin.
  6. 1-2 dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alıp, tabaklara koyun.
  7. Üzerine isteğe göre hindistan cevizi tozu veya tuzsuz Antep fıstığı (yada benim gibi ceviz) ile süslenir.
Afiyet olsun.

5 yorum:

  1. Sütlü tatlıları çok seven biri olarak ellerine sağlık diyorum canım çok iştah açıcı duruyor. bu arada alttaki Tabbule yi de okdum ve çok beğendim:)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler. Sütlü tatlılar hem hafif hemde kalorisi diğer tatlılara göre daha düşük olduğundan ilk tercihimdir.

    YanıtlaSil
  3. Özgecim hem tarifin, hem fotoğrafın hemde anlatımın nefis olmuş:)))

    Gözlerimi alamıyorum.

    Ellerine sağlık canım

    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize saglik, harika gorunuyor.

    Sevgi ve selamlar.

    YanıtlaSil
  5. " http://www.lezzetibol.com dedi ki...

    Özgecim hem tarifin, hem fotoğrafın hemde anlatımın nefis olmuş:)))
    Gözlerimi alamıyorum.
    Ellerine sağlık canım
    sevgiler "

    "Aybike Ceylan dedi ki...
    Ellerinize saglik, harika gorunuyor.
    Sevgi ve selamlar. "

    - Teşekkürler :)

    YanıtlaSil