Tam Buğday Unlu Pizza Hamuru



Tam Buğday Unu

" Un, tahılların öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere pek çok gıdanın temel bileşenidir. Genellikle buğdaydan elde edilin toza sadece un denir. Arpa, yulaf, çavdar, mısır, nohut gibi bitkilerden elde edilen un ise, yaygın olarak o tahılın adıyla birlikte mısır unu, arpa unu biçiminde adlandırılır.

Tam buğday unu ise "buğday taneciğini tamamen içeren" undur. Tam buğday unu "entegral un, köy unu, kara un ve esmer un" gibi isimlerle de anılır , kepek ve tohum da dahil olmak üzere tamamının öğütülmesi ile elde edilir. Dolayısıyla besleyici değeri daha yüksektir. Beyaz unun karakteristik bir tadı yokken tam buğday unu fındıksı bir lezzete sahiptir. "

Kaynaklar ; www.iyibilgi.com, www.wikipedia.org


3 adet 35cm. çapında pizza hamuru
Malzemeler

Hamuru için;

  • 250 gr. beyaz un
  • 250 gr. tam buğday unu
  • 360 ml. oda sıcaklığında su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 14 gr. kuru maya
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
Sosu için;
  • 3 adet domates
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1/2 yemek kaşığı zeytinyağı
Üst malzemesi;
  • 2 su bardağı rendelenmiş kaşar
  • 3 adet patlıcan
  • 500 gr. mantar
  • Kekik, pul biber


Yapılışı
  1. Unları derin bir kaba eleyin ve ortasında büyükçe bir çukur açın.
  2. Oda sıcaklığındaki suyu ve mayayı ekleyip bir çatal ile hafif  çırpın ve 15 dk. mayanın çözünmesi için bekleyin.
  3. Zeytinyağı ve tuzu ekleyin ve hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur  iyice toplanınca hafif unlu bir tezgaha alın ve 10-15 dk. yoğurun.
  4. Hamuru büyük cam bir kaseye alıp ağzını streç film ile hava almayacak şekilde kapatın.
  5. Hamuru güneş görmeyen ve esinti olmayan bir yerde 1-1,5 saat  mayalanmaya bırakın.
  6. Mayalanan hamuru tekrar hafif unladığınız tezgaha alın ve 10 dk. daha yoğurup 3 parçaya ayırın. İster 35 cm. çapında yuvarlak bir kalıba ister benim gibi kare (kenarı 30cm.lik) bir tepsiye yayın ve  üzerini bir bez ile örtüp 15-20 dk. tepsi mayalanmasına bırakın.
  7. Bu sırada domatesleri ve biberi temizleyip mutfak robotunda iyice  çekin. Ardından sarımsakları ve zeytinyağını da ekleyip robotu 15-20  saniye daha çalıştırın.(sos 3 adet hamur içindir.)
  8. Patlıcanları alacalı soyun ve ince dilimler şeklinde kesip tuzlu suda 30 dk. bekletin ve suyunu iyice sıkarak alın. Zeytin yağ ile yağlanmış ızgarada ve ya tost makinesinde pişirin. Mantarları da yıkayıp çok ince olmayacak şekilde doğrayın ve bir yemek kaşığı zeytin yağında suyunu çekene kadar pişirin.(Böylece pizzanızın hamuru mantarın suyu ile yumuşamaz.)
  9. Yeteri  kadar sosu hamurun üzerine yayın. Önceden pişirdiğiniz patlıcan ve mantarları ekleyin en üste rendelenmiş kaşarı ve baharatları da ekleyin.
  10. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25dk. pişirin. Piştikten  sonra 10-15dk. dinlendirip servis edin.
Afiyet olsun.
  

" Whole wheat flour is a powdery substance derived by grinding or mashing the wheat's whole grain. It is used in baking but typically added to other "white" flours to provide nutrients (especially fiber and protein), texture, and body to the finished product."

 
Whole-Wheat Pizza Dough

İngredients 
Pizza dough ;
  • 250 gr. all-purpose flour
  • 250 gr. Whole-Wheat flour
  • 360 ml. water
  • 2 tbsp, olive oil
  • 14 gr. instant yeast
  • 1/2 tbps. salt 
Pizza Sauce;
  • 3 tomatoes
  • 1 red capsicum
  • 2-3 garlic
  • 1/2 tbsp. olie oil
Toppings;
  • 2 cups shredded mozzarella
  • 3 eggplants
  • 500 gr. mushroom
  • Thyme, pepper flakes
Preparation
  1. Pizza dough ; Sift the all-purpose flour, whole-wheat flour and salt in a large bowl. Mold the flour in a mound shape with a hole in the center. Pour the water, olive oil  and yeast in the center.
  2. Using a spatula, draw the ingredients together. Then mix with your hands to form a dough. Sprinkle some flour on the work surface. Place the dough on the floured surface. Knead the dough briefly with your hands pushing and folding. Knead just long enough for the dough to take in a little more flour, and until it no longer sticks to your hands.
  3. Transfer the dough into other the bowl. Cover the bowl with a kitchen cloth, and set the bowl aside for approximately 1½ – 2 hours until the dough doubles in volume. The time required for rising will depend on the strength of the yeast and the temperature of the room.
  4. When the dough is double its original size, punch it down to eliminate the air bubbles. On a lightly floured work surface, cut the dough into three equal pieces. your hands, shape one piece of dough into a thin round layer. Make a pizza about 14 inches in diameter or  pat the dough into a square or rectangle approx 30 x 30cm and transfer it to the pan.Pizza Sauce; Heat the oil in a large saucepanover high heat. Chop the tomatoes and red capsicum into very small pieces. Put the garlics, tomatoes and  red capsicum in saucepan and season with salt and pepper to taste. Bring to a boil and simmer, stirring occasionally, forabout 5 minutes.
  5. Toppings; Cut theeggplants into 1/4 inch thick slices and line a large tray with paper towels. Lay out the rounds of eggplant on the tray in a single layer. Salt generously on both sides. Let sit while you prepare the other ingredients.Head 1 Tbsp of the oil and saute the mushrooms until lightly browned and the liquid is evaporated. Prepare your grill for high, direct heat. Make sure the grates are clean, and close the lid. Once the eggplant slices have been sitting for at least 15 minutes.
  6. Spread pizza sauce on dough. Top with eggplants, mushromms and mozzarella.Add toppings and bake at 180 C for 20-25 minutes.
I hope you enjoy this recipe !
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder