Mercimek Köftesi ve Frambuazlı Kek

Mercimek Köftesi

Malzemeler
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 litre su
  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 demet maydanoz
  • 6-7 sap taze soğan
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • karabiber
  • Pul biber
Yapılışı

1. 1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun. Mercimekler yumuşayıp hafif sulu kalıncaya kadar pişirin.
2. İki su bardağı köftelik bulguru sulu mercimeğe ekleyip karıştırın. Üzerini kapatıp mercimekler şişene kadar  bekletin.
3. Bir çay bardağı zeytinyağını ve 2 soğanı yemeklik doğrayıp, soğanlar ölene kadar kavurun. 1,5 yemek kaşığı biber salçasını ve 1,5 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin. Karabiberi ve  pul biberi de ekleyin.Sonra 1 çay bardağı sıcak suyu da ilave edip 1-2 taşım kaynatın.
4. Bu karışımı bulgur ve mercimeğe ilave edip karıştırın ve tekrar üstünü kapatıp soğumaya bırakın.
5. 6-7 sap taze soğanı doğrayın. 1 demet maydanozu da ince kıyın.
6. Tuzu ve yeşillikleri bulgurlu mercimek karışımına ekleyip yoğurun ve şekillendirin.

Frambuazlı Kek

Malzemeler

Malzemeler

Kıtır hamur ( en üstü için )
  • 1/2 su bardağı + 2 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 3 çorba kaşığı kahverengi şeker
  • 1/8 çay kaşığı tuz
  • 75 gr tereyağı ( soğuk olmalı )
Kek
  • 2 su bardağı frambuaz, taze veya donmuş (donmuş ise çözmeden kullanacaksınız)
  • 2 su bardağı + 2 çay kaşığı un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 2/3 su bardağı şeker
  • 1 limonun rendelenmiş kabuğu
  • 90 gr tereyağı ( oda sıcaklığında )
  • 2 yumurta ( oda sıcaklığında )
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü
  • 1/2 su bardağı kefir
Yapılışı
  1. Fırını önceden 180C’de ısıtın. 23 cm’lik yuvarlak kelepçeli fırın kabını yağlayıp hazırlayın.
  2. En üstü için ;mutfak robotuna unu, tuzu ve şekerleri koyun. Tereyağını küpler halinde kesip unlu karışıma ekleyin ve kısa aralıklarla robotu çalıştırın. Tereyağı küpleri tamamen unla kaplanıp, bezelye  büyüklüğüne gelene kadar karıştırın.
  3. Kek için ; Bir kapta frambuazları ve 2 çorba kaşığı unu harmanlayıp bir kenara koyun. 
  4. Başka bir kapta 2 su bardağı unu, kabartma tozunu, karbonatı ve tuzu karıştırın.
  5. Ayrı bir kapta da limon kabuğu rendesini ve şekeri elleriniz ile ovarak limonu şeker yedirin. Tereyağını da ilave edip  3 dakika çırpın. Teker teker yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin. Sonra vanilya özütünü ekleyip bir kez daha çırpın. Mikserin devirini düşürüp değişmeli olarak unlu karışımı 3 kerede, kefiri de 2 kerede ekleyin. 
  6. Son olarak frambuazları spatula ile hamuru karıştırın.
  7. Hamuru yağladığınız kalıba dökün ve üstünü düzleyin. 
  8. Üstü için hazırladığınız hamuru da serpip 180 derece fırında 55-65 dakika arası  pişirin. 

Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. merhaba.tarif güzel gözüküo ama vanilya özütünü anlamadım.ayrıca kefir kullanmak şartmı .onun yerine başka bi şey önerebilirmisiniz.

    YanıtlaSil
  2. Vanilya özütü(vanilla extract); İkiye bölünmüş vanilya çubukları belli bir süre alkolde bekletilmesiyle elde ediliyor. 1 çay kaşığı vanilya özütü yerine 1,5 tatlı kaşığı toz vanilyada kullanabilirsiniz.
    Kefir yerine de koyu kıvamlı ev yapımı ayran kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil