Ekmeğin Tarihçesi

Ekmek, çeşitli tahıl unundan yapılan hamurun ateşte, sac üzerinde, tandırda, fırında veya tepside pişirilmesiyle hazırlanan bir yiyecektir.


Ekmek, insanoğlunun bilinen en eski ve temel gıda maddesidir. Kolay ve ucuz elde edilebilir olması, tarihin ilk zamanlarından bu yana ekmeğe olan rağbeti arttırmış ve hemen her çağda ekmek kullanılmıştır.
Genel kabule göre, ilk insanlar su ile ıslatılmış ve kendi haline bırakılmış buğday kırmasında gözeneklerin meydana geldiğini görmüşler ve gözenekli kütleyi sıcak taşlar üzerinde pişirdikleri zaman tat ve lezzetinin iyi olduğunu anlamışlardır. Ekmeğin, medeniyetle birlikte, Uzakdoğu'da ortaya çıktığı tahmin edilebilir. Ekmeğin yapımı Mısır'da çok eski tarihlerden beri biliniyordu. 
Yapılan araştırmalara göre, M.Ö. 3500 yıllarında Mısır’da Tep şehrinde ekmek yapıldığı tespit edilmiştir. Bunun delili, taş kabartma resimlerde kullanılan ekmek yapma araçlarıdır. Ayrıca İsviçre’nin göller yöresinde yaşayan kavimlerin ekmek yapıp kullandıkları, yine tarihi kazılarda elde edilen araçlardan anlaşılmıştır. Diğer taraftan İncil’de, hamurlu ve hamursuz ekmekten bahsedilmesi de, ekmeğin tarihinin çok eskiye dayandığının belgesidir. Tabi o zamanlarda yapılan ekmeklerle bugünkü yapılan ekmekler birbirinden farklıdır.
Hamura şekil verme fikrine ilk olarak M.Ö 25. yüzyılda Mısır'da rastlanmıştır. Eski Mısırda beyaz undan küçük francalalar yapılırdı. Eski Yunanlılar ve Romalılar ekmek yapmayı Mısırlılardan öğrenmişler ve o zamanlar halkın ekmek ihtiyacını karşılamak için büyük şehirlerde fırınlar açılmıştır. Orta çağ derebeyliklerinde ise halk, ekmeğini kendi evlerinde yapardı.
Asurlular da buğday ve arpa unundan yaptıkları hamurları sıcak çömlek kaplara koyarak toprağın altına gömerlermiş. Ekmek yapımı Eski Yunan'da gerçek bir sanat haline gelmiştir. 3. Yüzyılda Atina'da birbirinden farklı yöntemlerle yapılan 72 çeşit ekmek yapılmaktaydı. Önceleri uzak komşuları gibi ekmeği közde pişirirken, bir tarafı açık ve önceden ısıtılabilen ekmek fırınını keşfederek bir devrim gerçekleştiren Yunanlılar, ilk ekmek dükkanlarının da sahibi oldular ve böylece günümüzdeki fırın ve pastanelerin temeli bundan 3000 yıl önce atılmış oldu. Orta ve diğer Avrupa ülkelerine ekmek daha sonraları güneyden yayılmıştır. Avrupalılar buğdaydan önce çavdar gibi diğer tahıl ürünlerini kullanmışlar, ancak 15. yüzyılda buğdaydan beyaz ekmek yapımına başlamışlardır.
 Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle bir çok insan fırınlardan ekmek almak yerine edindikleri ekmek yapma makineleriyle kendi ekmeklerini istedikleri gibi çeşnilendirip kendileri yapmakta.

* Yazı derlemedir. (Bir çok kaynaktan yaralanıldı.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder