Çirişli Tavuk çorbası


Çiriş Otu

"Çiriş, birçok bölgede “şifalı ot” olarak tanınır. Birçok bölgede yetişen çirişin neredeyse her hastalığa iyi geldiğine inanılır. Çiriş bitkisi çok eskiden beri tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Eski zamanlarda çiriş köklerinden hazırlanan merhemler uyuz ve frengi hastalıklarının tedavisinde kullanılırmış.

Nisan ayından itibaren pazarlarda yerini alan çiriş otu, 50-100 cm boyunda bir bitkidir. Fazla uzamamış zambaklara benzeyen yaprakları uçlarına doğru sivrileşir.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sevilerek tüketilmektedir. Sivas’ta en çok kuzu kulağıyla birlikte yağlı ve soğanlı olarak pişirilmektedir. Bayburt yemekleri arasında “Çirişli Bulgur” meşhurdur. Ayrıca çiriş yaprakları, maydanoz gibi börek ve gözlemelerde sade ve kıymalı iç malzemesi olarak, ya da ıspanak gibi yumurtayla kavrularak da tüketilebilmektedir.",

Kaynak:http://www.ailevekadin.com


Malzemeler
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet tavuk but
  • 1/2 tavuk göğüsü
  • 7-8 adet çiriş
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 7 bardak su
  • 3 yemek kaşığı yıldız veya tel şehriye
  • Tuz



Yapılışı
  1. Tencereye yağı koyun ve ısıtın.
  2. Havucu ve soğanın kabuklarını soyun. Çiriş otlarının uç kısımlarını koparın ve dip kısımlarındaki kahverengi zarımsı kısmı çıkarıp tüm sebzeleri iri şekilde doğrayın.
  3. Isınmış yağa önce soğan ve havuçları ekleyip 3-4 dk. kavurun. Ardından çirişleri de ekleyip 1-2 dk. daha kavurun.
  4. Tavukları, suyu ve yeterince tuz ekleyin. Kısık ateşte tavukları ve sebzeleri iyice pişirin.
  5. Pişen tavukları tencereden alıp didikleyin.
  6. Sebzeleri el blendırı ile ezin. Çorbanın tamamen pürüzsüz olması için birde tel süzgeçten geçirin.
  7. Tavuk etlerini ve şehriyeyi ilave edip şehriyeler pişene kadar kısık ateşte kaynatın.
  8. Limon dilimleri ve pul biber ile servis edin.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder