Şeftali Dolgulu Paskalya Çörekleri

  
Paskalya

" Paskalya, Hristiyanların en eski ve önemli bayramıdır. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır.

Kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekleri vardır. En bilinenleri çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı, paskalya yumurtaların hediye edilmesi ve evlerde yapılan paskalya çöreğidir. "


Şeftali Reçeli

Malzemeler
  • 1 kilo şeftali
  • 6 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 adet limon
  • 1 adet çubuk tarçın
Yapılışı
  1. Şeftalileri iyice yıkayın. Kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarıp İri parçalar şeklinde doğrayın. Kestiğiniz şeftalileri içinde su olan bir kaba koyun.
  2. Bir tencereye şekeri ve suyu koyun. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırarak kaynatın.
  3. Çubuk tarçını ve su içerisindeki şeftalileri süzüp şuruba ilave edin ve suyunu iyice çekene kadar kısık ateşte kaynatın.
  4. Reçel kıvamına gelince limon suyunu ilave edip bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Paskalya Çöreği
 
Malzemeler
  • 2 su bardağı  un
  • 1/4 su bardağı şeker
  • 1/4 su bardağı ılık süt
  • 2 yumurta
  • 1,5 tatlı kaşığı kuru maya
  • 65 gr. oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 tatlı  kaşığı mahlep
  • Bir fiske tuz
Üzeri için;
  • 1 adet yumurta sarısı 


    Yapılışı
    1. Un, şeker, tuz, mahlebi ve kuru mayayı bir kapta karıştırın. Tereyağını karışıma ekleyip yoğurun. Yumurtaları başka bir kapta hafif çırpın ve unlu karışıma ekleyip yoğurun. Sütü de ilave edip hamuru iyice yoğurun.Hamur yumuşak bir kıvamda olacaktır. Ama mayalandıktan sonra hamur kendini toplayacaktır.
    2. Hamurun bulunduğu kabı sitreç film ile kapayarak, 1-2 saat mayalanmaya bırakın.
    3. Mayalanan hamurumu hafif unlanmış tezgaha alıp 10 eşit parçaya bölün.
    4. Her bir bezeyi elinizde hafifçe açın ve şeftali reçelinden bir tatlı kaşığı koyup kapatıp yuvarlayın.
    5. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye bezeleri yan yana dizin ve 1 saat kadar son mayalanmaya bırakın. Bir yumurta sarısını çırpın ve mayalanan hamurların üstüne sürün.
    6. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dk. pişirin. 
     Afiyet olsun.

    3 yorum:

    1. OFFFFFF HARİKAAAAAAA GÖRÜNÜYOOOOO OLSADA YESEK:)))REÇETELERİNİZİ UYGULUYORUM...PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER...ELLERİNİZE SAĞLIK...BİZLERİ BEKLETMEYİN LÜTFEN...KİLO ALACAĞIZ AMA OLSUN:)

      YanıtlaSil
    2. " Adsız dedi ki...

      OFFFFFF HARİKAAAAAAA GÖRÜNÜYOOOOO OLSADA YESEK:)))REÇETELERİNİZİ UYGULUYORUM...PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER...ELLERİNİZE SAĞLIK...BİZLERİ BEKLETMEYİN LÜTFEN...KİLO ALACAĞIZ AMA OLSUN:) "

      - Oldukça sık paylaşım yapmaya çalışıyorum ama değişik tariflere yer vermek için araştırma ve denemeler sırasında günler geçiveriyor :)

      YanıtlaSil
    3. muhteşem. mutlaka deneyeceğim. ellerine, paylaşımına sağlık.

      YanıtlaSil