Yoğurtlu Kirazlı Sorbe (Cherry Frozen Yogurt)

Yoğurt

" Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Yoğurdun ilk olarak kimlerce ve nasıl üretildiği üzerine kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte birçok farklı kültür, yoğurdun ilk yaratıcısının kendileri olduğunu kabul etmektedir. Tarihsel anlamda ise 6000 yıldır yoğurt üretilip tüketilmektedir. Yüksek kalsiyum oranı, riboflavin, protein, B12, B6 vitaminlerini içermesi nedeniyle dünyada tüketimi en yaygın ve besleyici gıda maddelerindendir. Yoğurdun Orta Asya'da bulunduğu tahmin edilmektedir. Bazı Fransız kaynakları bunu göçebe ya da barbar yemeği olarak tanımlamaktadırlar. Yoğurdun adı Türkçe olup neredeyse tüm dillerde adı budur.Fakat Bulgar ve Rus kaynaklar bunu Bulgar buluşu olarak tanıtmaya çalışmaktadırlar. Hatta Rusçada Yoğurt-Йогурт olarak adlandırılmasına rağmen Rus kaynaklar onu Bulgar buluşu olarak tanıtmaktadır. Avrupa'nın yoğurt ile tanışması ise Osmanlı zamanında Kanuni Sultan Süleymanın emriyle Balkanlar'daki sancaklardan Avrupa'daki bazı krallara şifalı yiyecek olarak gönderilmesiyle olmuştur. Yoğurt saf olarak yendiği gibi meyvelisi de mevcuttur. Yoğurt ile yapılan pek çok yemek ve içecek türü vardır, ayran ve cacık bunlardan bazılarıdır."
*Kaynak : www.wikipedia.org 


Malzemeler
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 3 su bardağı kiraz
  • 1/3 su bardağı şeker
  • 1/3 su bardağı su
  • 1/4 limon suyu
  • Bir fiske tuz


Yapılışı
  1. Kirazları yıkayıp çekirdeklerini çıkartın.
  2. Bir sos tenceresine suyu, şekeri ve kirazları koyup kaynatın. Kaynarken oluşan kefi alın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip sos tenceresinde su kalmayana kadar ve kirazlar iyice yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
  3. Pişen kirazları mutfak robotunda pürüzsüz olana kadar çekin.Süzme yoğurdunu ve vanilyayı bir karıştırma kabına alın ve çırpın. 
  4. Ardından robotta çektiğiniz kirazları da ekleyip blendır ile çırpın. Düz bir kalıba döküp 7-8 saat buzlukta bekletin.
  5. Dilimler şeklinde, porsiyonluk kalıplarda dondurup veya dondurma kaşığı ile sorbenizden toplar alıp nane yaprağı ve çikolata sos ile süsleyip servis edin.
Afiyet olsun.

3 yorum:

  1. hello! I Like your's blog! Please a translation widget, thank you!

    YanıtlaSil
  2. mmm nefis. çok ta besleyici. ellerine sağlık.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Harika görünüyor, kolay da bir tarif, deneyeceğim:)

    YanıtlaSil