Çikolata Mus ( Chocolate Mousse)


Mousse
 
" Mousse (Fransızca'da “köpük”), köpük kıvamında, tuzlu ya da tatlı yiyecek.
İyice ezilerek püre haline getirilmiş ana malzemenin (balık, tavuk, sebze vb.) içine karlaşıncaya kadar çırpılmış yumurta akı ve krema ya da her ikisinin birden karıştırılmasıyla yapılır. Genellikle soğuk yenir, tatlı olduğu zaman bazen donmuş olarak da servis yapılır. Giriş yemeği olarak yapılan tuzlu muslar kümes hayvanları, kaz ciğeri, balık ya da kabuklu deniz hayvanları ile hazırlanır. İçine jelatin eklenerek katılaşması sağlanır.
Çikolata ve moka ile yapılan muslar bazen sütlü krema ile hazırlanır. Meyveli olanlarda süt yerine püre haline getirilmiş meyve ya da meyve suyu kullanılır. Mus terimi aynı zamanda, kısmen katılaştırıldıktan sonra köpürene kadar çırpılarak yapılan jöleli tatlılar için de kullanılır. Kahveli ve bademli olan değişik çeşitleri de vardır. "


4 Kişilik
Malzemeler
  • 150 gr. bitter çikolata
  • 40 ml. süt
  • Bir fiske tuz
  • 100 ml. krema
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 adet yumurta beyazı 
Yapılışı  
  1. Çikolatayı benmari usulü eritip bir kenara soğumaya bırakın.
  2. Kremayı mikser ile sertleşene kadar çırpın ve dolaba kaldırın.
  3. Süt ve şekeri bir sos tenceresine alın ve süt kaynayıp, şeker tamamen eriyince ocaktan alın.
  4. Yumurta sarısını hafif çırpın. Kaynamış sütü yumurta sarılarının üzerine azar azar dökerek tel çırpıcı ile devamlı çırpın. (Yumurta sarılarının pişip, katılaşmaması için) Bu karışımı çikolataya ekleyip tamamen karışana kadar karıştırın.
  5. Bir kaba yumurta beyazları ve tuzu koyun ve bir parmak kaynar su olan bir tencerenin üzerine oturtun.(Benmari usulü) Yumurta aklarını çırpmaya başlayın. Kabın ısısı vücut ısısından biraz daha sıcak olduğunda kabı benmariden alıp kar haline gelinceye kadar çırpma işlemine devam edin.
  6. Çikolatalı karışımı ve kremayı homojen oluncaya kadar karıştırın.
  7. Kremalı karışıma yumurta aklarını ekleyip spatula ile havasını söndürmemeye dikkat ederek karıştırın.
  8. Servis edeceğiniz kaseler pay edip 1-2 saat buzdolabında dinlenmeye bırakın.
Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. ben hala sıyırırım tencerenin dibini:) hala denemedim evde mousse, fotğraflar çağırdı pişirmeliyim evet:)

    YanıtlaSil
  2. :) En kısa denemelisin o zaman.

    YanıtlaSil
  3. Pardon ama şeker miktarı nedir?

    YanıtlaSil
  4. Şeker kullanmanıza gerek yok çikolatanın ki yetiyor. Ama daha tatlı olsun diyosanız 1-1,5 yemek kaşığı şeker ilave edebilirsiniz. (Şeker ve sütü birlikte kaynatın.)

    YanıtlaSil