Tabbule (Tabbouleh)


Tabbule "Biraz baharatlı" anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Lübnan kısırı olarak da bilinen Tabbule bulgur, maydanoz, nane, domates, taze soğan, limon suyu ve zeytinyağı ile yapılan bir Doğu Akdeniz salatasıdır.

Suriye ve Lübnan'da popüler olan bu salata, Arap dünyasında özelliklede Suriye'de marul yaprağında servis edilen bir mezedir.

Bizdeki kısırın bir versiyonu olan Tabbule az bulgur ve bol yeşillikle yapılırken, kısır ise tam tersi bol bulgur, az yeşillik ve salça kullanılarak yapılıyor. Tabbuleyi daha çok  sevdiğimi söylemem gerek çünkü daha serinletici ve hafif bir salata. 

 
Malzemeler
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet nane
  • 1/2 demet taze soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet salatalık
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 4 yemek kaşığı zeytin yağ
  • 2 adet limonYapılışı
  • Tuz

Yapılışı
  1. Bulguru bir tencereye alıp üzerine bir bardak kaynar su ekleyip 30 dakika kadar demlendirin.
  2. Maydanoz, taze nane, taze soğan, salatalıkları ve domatesleri (domateslerin çekirdeklerini çıkartın) küçük küçük doğrayın.
  3. Demlenen bulgura zeytinyağı, limon suyu ve kimyonu ekleyip iyice karıştırın. Ardından tüm salata malzemelerini ekleyip tekrar karıştırın. 
  4. Tabbuleyi dinlemesi için bir saat buzdolabında bekletin ve servis edin.
Afiyet olsun.

1 yorum: