Türk Kahveli Puding


Türk Kahvesi

" Türk Kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır. Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.

Kahvenin kökeni araştırmacılar tarafından 14. yy başlarında Güney Habeşistan'dan tüm dünyaya yayıldığı şeklinde belirtilmiştir. Bunun kaynağı da etimolojik olarak kahve ile yakın benzerlik gösteren Güney Habeşistan'daki Kaffa yöresi gösterilmektedir.

Önceleri Arap Yarımadası'nda kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecek, bu yepyeni hazırlama ve pişirme metoduyla gerçek kahve lezzetine ve eşsiz aromasına kavuşmuştur. Kahve ile Türkler sayesinde tanışan Avrupa; uzun yıllar kahveyi, Türk kahvesi olarak bu yöntemle hazırlayıp tüketmiştir.

Brezilya ve Orta Amerika menşeli, arabica türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve tercihen kömür ateşinde ağır ağır, titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülür. Bir cezve yardımıyla su ve isteğe göre şeker ilave edilerek pişirilir, bir fincan kahveye iki çay kaşığı kahve atılır. Küçük fincanlarla servis yapılır. İçilmeden önce telvesinin dibe çökmesi için kısa bir süre beklenir. Su, sanıldığı gibi kahvenin sonunda değil; kahveyi içmeden evvel içilmektedir. Ayrıca tüm dünyada espresso ile en çok tüketilen kahve türüdür ki dünya genelinde hemen hemen her tür restorandın menüsünde bulunan iki kahveden biridir.

Türk Kahvesinin Tarihi


1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı. İlk olarak Tahtakale'de açılan ve tüm şehre hızla yayılan kahvehaneler sayesinde halk kahveyle tanıştı. Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurdu.

Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı. Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu. Kısa sürede, gerek İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa'yı oradan da tüm dünyayı sardı.
"

Kaynak : tr.wikipedia.org


Türk Kahveli Puding
4 Kişilik 
Malzemeler
  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı türk kahvesi
  • 1 paket vanilya
  • 4 yemek kaşığı margarin

Yapılışı
  1. Sütü tencereye koyun ve şekeri ekleyin. Ara ara karıştırarak kaynatın.
  2. Unu, türk kahvesi, mısır nişastasını ve vanilyayı bir kaba eleyin ve süte yavaş yavaş ekleyerek kıvamını kontrol edin.
  3. Margarini de ekleyip kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
Afiyet olsun.

8 yorum:

  1. Buram buram kahve kokar ne kadar güzel.Nefis görünüyor.


    selamlar;

    YanıtlaSil
  2. HEMEN YAPTIM ÇOK GÜZEL OLDU...SUNUMUNUZDA ÇOK GÜZEL...SUNUMDA KULLANDIĞINIZ KASELERİ NEREDEN ALDIĞINIZI ÖĞRENMEK İSTERİM CAFE MDE KULLANMAK İÇİN...
    BİZLERLE PAYLAŞTIĞINIZ TARİFLER MÜKEMMEL ELLERİNİZE SAĞLIK....

    YanıtlaSil
  3. " Aycan dedi ki...

    Buram buram kahve kokar ne kadar güzel.Nefis görünüyor. "

    - Benim gibi türk kahvesi sevenler için güzel bir tatlı oldu.


    "HEMEN YAPTIM ÇOK GÜZEL OLDU...SUNUMUNUZDA ÇOK GÜZEL...SUNUMDA KULLANDIĞINIZ KASELERİ NEREDEN ALDIĞINIZI ÖĞRENMEK İSTERİM CAFE MDE KULLANMAK İÇİN...
    BİZLERLE PAYLAŞTIĞINIZ TARİFLER MÜKEMMEL ELLERİNİZE SAĞLIK.... "

    - Beğenmenize çok sevindim, afiyet olsun :)
    Onlar kase değil bardaktır. Anneannemden kalma eski içki bardaklarını kullandım. Kadıköy'deki eskicilerde bu tarz bardaklar bulabilirsiniz. Ama kafenizde kullanmak için yeterli sayıda bulabilirmisiniz bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  4. görüntü çok şık ayrıca puding için oldukça yaratıcı bir yaklaşım :) ellerine sağlık. sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. SEVGİLİ JULYEN...TATİLE Mİ ÇIKTINIZ...YENİ REÇETELER BEKLİYORUZ:)

    YanıtlaSil
  6. " mimosacafe dedi ki...

    görüntü çok şık ayrıca puding için oldukça yaratıcı bir yaklaşım :) ellerine sağlık. sevgiler. "

    - Teşekkürler.

    "Adsız dedi ki...

    SEVGİLİ JULYEN...TATİLE Mİ ÇIKTINIZ...YENİ REÇETELER BEKLİYORUZ:) "

    - En kısa zamanda yaza uygun yeni tariflerimi yazacağım :)

    YanıtlaSil
  7. Nasil heveslenmistim nasil anlatamam ama tutturamadim ben un nisasta tostopak oldu:( nedir bunun puf noktasi?

    YanıtlaSil
  8. " PINAR dedi ki...

    Nasil heveslenmistim nasil anlatamam ama tutturamadim ben un nisasta tostopak oldu:( nedir bunun puf noktasi? "

    Topaklanmaya başladığını kıvamı yoğunlaşmadan anlarsanız hemen blendırdan geçirip topakları yok edebilirsiiz yada kaselere koyarken önce tel süzgeçten geçirin. Ama ara ara karıştırdığınızda topak olmaması gerekir.

    YanıtlaSil