İstiridye Mantarlı Pilav


İstiridye Mantarı (Kayın Mantarı)

İstiridye mantarı (Pleurotus ostreatus) geniş, istiridyeye benzeyen bir baş bölümü vardır ortalama çapı 5 ile 25 cm arasında değişir. Renkleri beyazla gri veya meşe kabuğu rengiyle koyu kahverengi arasındadır. Besin değerinin diğer kültür mantarlarından daha yüksektir.


İlk kez Almanya'da 1. Dünya Savaşı sırasında geçim sağlamak amacıyla ekimi yapılmıştır ve şu anda dünya çapında ticari bir besin olarak üretilmektedir. Ancak, ilk belgelenmiş ekim çalışmaları Kaufert tarafından yapılmıştır.


Malzemeler
  • Pilav için;
  • 1 su bardağı jasmin pirinç
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı kaynar su
  • 50 gr. haşlanmış mısır
  • 3-4 adet kuru domates
  • Tuz
Mantar için;
  • 350 gr. istiridye mantarı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz, karabiber


    Yapılışı
    1. Pirinci yıkayıp suyunu iyice süzün.
    2. Pilav tenceresine sıvı yağ ve tereyağını koyup eritin. Suyunu süzdüğünüz pirinci ve yeteri kadar tuzu ekleyin ve sürekli karıştırarak kavurun. 
    3. 1,5 su bardağı kaynar suyu tencereye koyun. Mısırları da ekleyip karıştın ve kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar (8-10 dk.) pişirin. 
    4. Pişen pilavın üzerine  havlu kağıt örtüp kapağını kapatın ve demlenmeye bırakın.
    5. Kuru domateslerin üzerine kaynar koyup 7-8 dk. bekletin ve küçük parçalar şeklinde doğrayın.
    6. Pilav pişerken mantarları yıkayıp kurulayın. Mantarları isterseniz doğrayın isterseniz de benim gibi bütün bir şekilde kullanın.
    7. Bir tavaya tereyağını koyun. Yağ eriyip ısınınca mantarları, tuzu ve karabiberi ekleyip ve harlı ateş suyunu iyice çekene kadar kavurun.
    8. Kavurduğunuz mantarları ve önceden doğradığınız kuru domatesleri demlenmekte olan pilava ekleyin ve karıştırın. Pilavı 4-5 dk.'da mantarlarla birlikte demlendirip servis edin.
    Afiyet olsun.

    2 yorum:

    1. kültür hariç mantarları yemeye başlayalı bir iki sene oluyor, bu zamana kadar yediklerime mantar demye artık dilim varmıyor! o ne lezzettir, istiridye, kestane, körek... Çok farklı bir yorum olmuş, tam senlik... Tebrikler!

      YanıtlaSil
    2. nefis bir şey bu ellerine sağlık

      YanıtlaSil