Vişneli Tatlı Pizza (Cherry Dessert Pizza)


Vişne

" Vişne, kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyve türü.

Birçok kaynakta vişnenin muhtemel anavatanı olarak Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu dağları arasında kalan bölge kabul edilmektedir. Vişnenin botanikteki latince adı olan P. cerasus bugünkü Giresun'un eski adı olan Kerasus'tan gelmektedir.

Kirazla, meyvesinin dışında farklılıkları vardır. Yaprakları kiraz yapraklarından daha küçüktür. Dalları kiraz ağacının dallarına göre daha yaygındır. Vişnenin İran'ın kuzeyiyle Türkmenistan arasındaki bölgede ortaya çıktığı ve oradan Avrupa'ya kadar yayıldığı sanılmaktadır.

Ana yurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne, 5-7 m kadar boylanabilir; 4 yaşındayken meyve vermeye başlar ve 40-50 yıl yaşar.

Vişne, yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı görünüşlüdür. Gövdesi kırmızımtırak gri benekli, donuk ya da parlak renklidir. Dalları kirazınkinden ince ve yay gibi olup sarkıktır. Yaprakları da kirazınkinden daha küçük, ayası düz, parlak yeşil renkli ve tüysüzdür. İlkbaharda erken açan çiçekleri beyaz renklidir. Bir salkımında birden fazla ve altıya kadar değişen sayıda çiçek açar. Temmuz ayı ortalarında olgunlaşmaya başlayan meyveleri, kirazdan biraz basıkçadır. Olgun vişneler, bol sulu ve siyaha yakın kırmızı renklidir.

Türkiye'de iki önemli vişne ağacı çeşidi yetiştirilmektedir. Bunlardan meyvesi her tür kullanıma elverişli olan Kütahya vişnesi, uzun saplı, iri boyda, ucu hafif sivrice, koyu kırmızı ince kabuklu, çok sulu, ekşi ve kırmızı etli meyveler verir. Macar vişnesi ise, kısa saplı, ince, koyu kırmızı renkli kalınca kabuklu, ekşi ve kırmızı etli meyve vermektedir. Her iki çeşidin ağaçları da, temmuz ayından başlayarak bol ürün verir.

Vişne meyvesi, sofralıktan çok meyve suyu, şurubu, reçeli, marmeladı, kompostosu, likörü ile diğer bazı içkileri, pasta ve tatlıları yapılarak tüketilir. Ayrıca kurutularak da yenir."



Malzemeler
  • 100 gr. un
  • 70 ml. su
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 3 gr. maya
  • 100-150 gr. dondurulmuş vişne
  • Bitter çikolatalı dondurma
Yapılışı
  1. Unu derin bir kaba eleyin ve ortasında bir çukur açın.
  2. Oda sıcaklığındaki suyu, sıvı yağı, şekeri ve mayayı ekleyip hamuru yoğurmaya başlayın.
  3. Hamur  iyice toplanınca hafif unlu bir tezgaha alın ve 5-10 dk. yoğurun.
  4. Hamuru cam bir kaseye alıp ağzını streç film ile hava almayacak  şekilde kapatın ve güneş ılık bir yerde 1 saat  mayalanmaya bırakın.
  5. Hamur mayalanırken dondurulmuş vişneleri çözünüp suyunun akmayı için tel süzgece koyun.
  6. Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya bölün ve yuvarlak şekilde açın.
  7. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine minik pizza hamurlarını yerleştirin ve her birinin üzerlerine yarım tatlı kaşığı şeker serpin ve vişneleri yerleştirin.
  8. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dk. pişirin. Piştikten  sonra 25-30 dk. tel bir ızgaranın üzerinde soğumaya bırakın.
  9. Soğuyan tatlı pizzaları bitter çikolatalı dondurma ile servis edin.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder