Üzüm Kompostosu (Grape Compote)


Komposto
"Komposto ya da hoşaf, meyvelerin şekerli su ile kaynatılması şeklinde hazırlanan bir tatlı türüdür. Kurutulmuş meyve ile yapılanına hoşaf denir. Yaş meyve ile yapılanına komposto denir.


Hoşaf kelimesi "hoş" ve arapçada su anlamına gelen "ab" kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur."hoş su" anlamına gelmektedir. Farsça "aş" - "ab" ikilisinden gelmektedir . Aş "tatlı" Ab ise "su" anlamındadır farsça da. Dolayısı ile en doğru çevirisi Aş-Ab yani "Tatlı Su" olacaktır.


Komposto da italyanca Composto'dan dilimize geçmiş bir kelime olup "hoşaf" kelimesinin aynısını ifade etmektedir."


Malzemeler
  • 2,5 su bardağı kırmızı üzüm
  • 5 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 adet çubuk tarçın


Yapılışı
  1. Üzümleri ayıklayıp iyice yıkayın.
  2. Bir tencereye su, şeker ve üzümleri koyup kısık ateşte 40-45 dk. pişirin. Pişen kompostoyu ocaktan alın ve çubuk tarçını ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
  3. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın ve soğuk servis edin.
Afiyet olsun.

3 yorum:

  1. İştah açtı içimi serinletti. Ellerine sağlık. Muhteşem fotoğrafların var.

    YanıtlaSil
  2. LEZZETİNİN MUHTEŞEM OLACAĞINA EMİNİM...HEMEN DENENECEK:)YİNE GÖRSEL SHOW:)PUDİNG SUNUMUNUZDA ESKİ KADEHLERLEYDİ...SANIRIM BUNLARDA ÖYLE:)EMEĞİNİZE SAĞLIK....

    YanıtlaSil
  3. " mndlna dedi ki...

    İştah açtı içimi serinletti. Ellerine sağlık. Muhteşem fotoğrafların var."

    -Teşekkürler. Sıcakta çok güzel oluyor hem serin hem tatlı :)

    "LEZZETİNİN MUHTEŞEM OLACAĞINA EMİNİM...HEMEN DENENECEK:)YİNE GÖRSEL SHOW:)PUDİNG SUNUMUNUZDA ESKİ KADEHLERLEYDİ...SANIRIM BUNLARDA ÖYLE:)EMEĞİNİZE SAĞLIK...."

    - Çok teşekkür ederim. Evet eski bardak ve kadehler hoş oluyor fotoğraf çekiminde :)

    YanıtlaSil