Paskalya Çöreği


" Paskalya, Hristiyanların en eski ve önemli bayramıdır. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır.

Kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekleri vardır. En bilinenleri çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı, paskalya yumurtaların hediye edilmesi ve evlerde yapılan paskalya çöreğidir."


Malzemeler 
  • 1,5 3/4 su bardağı un
  • 1/4 su bardağı şeker
  • 1/4 su  bardağı süt 
  • 2 yumurta
  • 1/2 yemek kaşığı instant maya
  • 60 gr. tereyağı 
  • 1 tatlı  kaşığı mahlep 
  • Fiske tuz 

Yapılışı
  1. Un, şeker, tuz, mahlebi ve kuru mayayı bir kapta karıştırın. Tereyağını ( oda sıcaklığında ) karışıma ekleyip yoğurun. Yumurtaları da ekleyip karışıma yedirin ve sütü de ilave edip hamurunuzu iyice yoğurun. 
  2. Hamur yumuşak bir vamda olacaktır. Ama mayalandıktan sonra hamur kendini toplayacak.
  3. Hamurun bulunduğu kabı steç film ile kapayarak, 1-2 saat mayalanmaya bırakın.
  4. Mayalanan hamurumu hafif unlanmış tezgaha alıp 3 eşit parçaya bölün ve saç örgüsü yapın.
  5. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye alın ve 1 saat kadar son mayalanmaya bırakın. Bir yumurta sarısını çırpın ve mayalanan hamurun üstüne sürün ve bir yemek kaşığı file fıstığı da serpin.
  6. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dk. pişirin.
Afiyet olsun.


5 yorum:

  1. Ben de en yakın kahvaltı sofrasında paskalya çöreği yapmayı düşünüyordum... Üzerine sürülen yumurtaya 1 çay kaşığı veya 1 tatlı kaşığı pekmez ekleyerek hem daha kırmızı hem daha tatlı olmasını sağlayabilirsin. Ben öyle yapmayı düşünüyorum..

    YanıtlaSil
  2. Hiç aklıma gelmemişti. Bir dahakine o şekilde deneyececeğim.
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Que miga más maravillosa, me ha encantado esta receta.

    Saludos

    YanıtlaSil
  4. tariflerini ilgiyle takip ediyorum. tek eleştirim yazı karakterine... rengi çok soluk, okuması cidden zor oluyor.

    YanıtlaSil