Güveçte Çiriş


Çiriş Otu

"Çiriş, birçok bölgede “şifalı ot” olarak tanınır. Birçok bölgede yetişen çirişin neredeyse her hastalığa iyi geldiğine inanılır. Çiriş bitkisi çok eskiden beri tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Eski zamanlarda çiriş köklerinden hazırlanan merhemler uyuz ve frengi hastalıklarının tedavisinde kullanılırmış.

Nisan ayından itibaren pazarlarda yerini alan çiriş otu, 50-100 cm boyunda bir bitkidir. Fazla uzamamış zambaklara benzeyen yaprakları uçlarına doğru sivrileşir.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sevilerek tüketilmektedir. Sivas’ta en çok kuzu kulağıyla birlikte yağlı ve soğanlı olarak pişirilmektedir. Bayburt yemekleri arasında “Çirişli Bulgur” meşhurdur. Ayrıca çiriş yaprakları, maydanoz gibi börek ve gözlemelerde sade ve kıymalı iç malzemesi olarak, ya da ıspanak gibi yumurtayla kavrularak da tüketilebilmektedir."

Kaynak:http://www.ailevekadin.com/yazar.asp?pg=2&id=484&yid=3







3 Kişilik
Malzemeler
  • 300-400 gr. çiriş otu
  • 100 gr. kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz,  karabiber
Hamur için;
  • 100 gr. un
  • 3 gr. toz maya
  • 70 gr. su
  • 1/2 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 çay kaşığı tuz
Yapılışı
  1. Hamur; unu bir karıştırma kabına alıp ortasında bir çukur açın. Suyu ve mayayı ekleyip bir çatal ile hafif  çırpın ve 10-15 dk. mayanın çözünmesi için bekleyin. Zeytinyağı ve tuzu ekleyin ve hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur  iyice toplanınca hafif unlu bir tezgaha alın ve 10-15 dk. yoğurun. Hamuru büyük cam bir kaseye alıp ağzını streç film ile hava almayacak  şekilde kapatın. Hamuru güneş görmeyen ve esinti olmayan bir yerde 1-1,5 saat  mayalanmaya bırakın.Çirişlerin saplarının birleştiği zarı sıyırın ve uçlarını kesin. İyice yıkayın.
  2. Soğanı yemeklik doğrayın. Bir tencereye sıvı yağı koyun ve soğanları kavurmaya başlayın. Ardından kıymayı ekleyin ve 4-5 dk. daha kavurun. 
  3. Çirişleri ikiye bölüp tencereye koyup bir kaç dakika soğan ve kıyma ile birlikte kavurun. 
  4. Bir kapta 1,5 su bardağı su ve salçayı karıştırıp tencereye ilave edin. 
  5. Orta ateşte 20-25 dk. pişirin.Pişen çirişi güveç kaplarına pay edin ve üzerini mayalanan hamur ile kaplayın. 
  6. Hamurun üzerine tereyağı sürüp, 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Ciriş diye bir otu ilk defa duydum desem yalan olmaz. Ama o kadar güzel bir sunum olmuş ki iştahımı açtı. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Valla tebrik ederim.. belki bir çok insanın bilinmediği için yemeyeceği bir otu öyle harika bir sunumla ortaya çıkartmışsınız ki hayır demek imkansız..

    YanıtlaSil