Sarımsaklı Düğüm Ekmekler (Garlic Knots)

 

Sarımsaklı Düğüm Ekmekler (Garlic Knots) 

"Sarımsaklı düğüm ekmekler yurt dışındaki birçok pizzacıda aperitif ekmekler olarak sunulmakta. Çoğunlukla pizza hamuru kullanılarak hazırlanır ve sarımsaklı yağ ve çeşitli baharatlarla çeşnilendirilir.
 
Bu ekmekler hamura düğüm şekli verilerek pişirildiğinden dolayı "Garlic Knot" yani "Sarımsaklı Düğüm Ekmek" olarak isimlendirilmişlerdir."



Malzemeler
Hamuru için;
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı maya
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 110 gr. su
Sosu için;
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak


Yapılışı
  1. Önce sosu hazırlamakla başlayın ki sarımsağın aroması zeytinyağına geçsin. Sarımsakların kabuklarını soyun ve bir havanda dövün. Bir kaseye dövülmüş sarımsağı, zeytinyağını ve baharatları koyup karıştırın. Kaseyi streç film ile kapatın ve sosu dinlenmeye bırakın.
  2. Hamur için bir karıştırma kabına önce unu eleyin. Kabın bir tarafına şekeri başka bir tarafa da tuzu koyun. Unun ortasında bir havuz açın oda sıcaklığındaki sütü ve suyu bu havuza koyun. Sıvı malzemelerin üzerine mayayı koyun ve mayanın çözünmesi için 15-20 dk.  bekleyin.
  3. Maya çözündükten sonra hamuru 8-10 dk. yoğurun. İyice yoğurulmuş hamurun üzerine hava almayacak şekilde kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakın.
  4. Mayalanan hamuru 9 parçaya ayırın. (her biri 50gr.' lık) Her parçayı önce ince uzun şerit haline getirin sonra düğüm atın ve açıkta kalan bir ucu alta diğer ucu da üste gelecek şekilde kıvırarak şekil verin.
  5. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve şekil verdiğiniz hamurları tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. 20-25 dk. tepsi mayalanmasına bırakın.
  6. Tekrardan mayalanan ekmeklerin üzerine önceden hazırladığınız sarımsaklı sosu bir fırça ile sürün.
  7. 175 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dk. pişirin. Pişen ekmekleri bir telin üzerine alın ve 10-15 dk. soğumaya bırakın.
Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. bir kaç gün önce bende yaptım ellerınıze sağlık güzel gorunuyor

    YanıtlaSil
  2. Bu tarif de "Maya" olarak kuru maya mı yaş maya mı kullanılıyor?

    YanıtlaSil