Sebzeli Kiş (Vegetable Quiche)


" Kiş; hafif kıtır hamurlu, içinde çeşitli sebzelerin ve ya etlerin bulunduğu lezzetli bir yiyecek.

Almanca “pasta” anlamındaki küchen’den Alsace diline “kuche” olarak geçmiş bu kelime  önceleri Alsace şivesi ile "küşe" okunmuş, sonra Fransa’nın diğer bölgelerine de yayılarak “kiş” okunuş ve “quiche” şeklindeki yazımı ile son halini almıştır.

Sebzeli olanına "Quiche alsacienne",  jambonlu olanına ise "Quiche lorraine" adı verilmektedir. "





Malzemeler
Hamuru için ;
  • 100 gr. tereyağ
  • 200 gr. un
  • 1 yumurta
  • 30 ml. soğuk su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı ;
  • 2 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yumurta
  • 1/4 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz, karabiber
  • 2 yemek kaşığı susam 


    Yapılışı
    1. Mutfak robotuna un, tuz ve yumurtayı koyup kısa devirde bir kaç saniye çalıştırın. Ardından soğuk tereyağ küplerini ekleyip tekrar kısa devirde tereyağlar unla kaplanana kadar karıştırın. Robotu 5-6 sn. daha çalıştırıp bu sırada suyu ekleyin.
    2. Hamuru hafif unlu tezgaha alıp top şekline getirip strece sarıp 15-20 dk. buzdolabında dinlenmeye bırakın.
    3. Dinlenmiş hamuru tekrar hafif unlu tezgaha koyup yarım santim kalınlığında açın. Önceden yağlanmış bir fırın kabına hamuru yerleştirin. Hamurun tabanına bir çatal yardımı ile delikler açın ve buzdolabında 15 dk. dinlenmeye bırakın.
    4. Dinlenen hamuru önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 15 dk. pişirin.
    5. Kiş hamurunuz pişerken kabakları, havucu ve biberi ince ince kesin. Bir karıştırma kabında 4 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiberle çeşnilendirip, sebzeler hafif yumuşayıncaya kadar soteleyin. Ayrı bir kapta süt ve bir adet yumurtayı iyice çırpın.
    6. Pişen kiş hamurunuzu fırından çıkarıp sotelenen kabak, havuç ve biberleri muntazam bir şekilde dizin. Malzemelerin üzerine sütlü karışımı döküp, susam serpin ve 170 derecede 30 dk. pişirin.
    7. Piştikten sonra ister kaşar ister parmesan peyniri ekleyip peynirler eriyene kadar tekrar fırınlayın. 
    Afiyet olsun.

    10 yorum:

    1. GÖRÜNTÜ SÜPER ELLERİNE SAĞLIK TADIDA EMİNİM LEZZETLİDİR:))SEVGİLER

      YanıtlaSil
    2. Teşekkürler. Anında bitti zaten :D

      YanıtlaSil
    3. harika bir görüntü, senin elinden çıktığı belli - farklı bir imzan var yemeklerde! ellerine sağlık! Bu arada şu altı ayrılabilen tart kalıplarına bayılıyorum, Anne Burrell'in Home TV de bir programından sonra aklıma düştü, ben de aldım hemen:)

      YanıtlaSil
    4. Nefis görünüyor! BAyıldım! Ellerine sağlık...

      YanıtlaSil
    5. " harika bir görüntü, senin elinden çıktığı belli - farklı bir imzan var yemeklerde! ellerine sağlık! Bu arada şu altı ayrılabilen tart kalıplarına bayılıyorum, Anne Burrell'in Home TV de bir programından sonra aklıma düştü, ben de aldım hemen:) "

      - Özgecim güzel yorumun için çok teşekkürler. Kesinlikle altı ayarlanabilen tart kalıpları tam bir can kurtaran. Yoksa nasıl hasarsız çıkarabilirdim bilmiyorum :)

      " Nefis görünüyor! BAyıldım! Ellerine sağlık... "

      - Çok teşekkürler.

      YanıtlaSil
    6. hem görsel hem lezzetsel şölen olmuş eline sağlık özge.

      YanıtlaSil
    7. Love the colors and presentation!

      YanıtlaSil
    8. Thanks for comment and your blog is wonderful.

      YanıtlaSil
    9. This is such a gorgeous quiche....I got to explore your blog more!!

      Event: Salad Spread

      YanıtlaSil
    10. Bu sebzeli kiş müthiş olmuşşşşşş.

      YanıtlaSil